torsdag 11. september 2008

Løsningen

Anekdote 135

Min mor og far kranglet. Det var ikke uvanlig. Denne gangen handlet det om hvor ferien skulle legges. Samme hva slags forslag mor kom med ble det møtt av en vegg med innvendinger. Til slutt ga min mor opp og sa "Jeg foreslår at vi tar ferie hver for oss i år. Du kan jo legge din til Klagemuren i Jerusalem!"

Forbruksgjenstand

Anekdote 134

Min lille nevø på 10 år er glad i båtlivet. Om sommeren er han daglig utpå de blå bølgene enten det er for å fiske, ro småjentene på tur eller drive med vannsport. En ettermiddag da han satt og så film med sin kamerat, ringte noen jenter på og spurte om han kunne ro dem en tur utpå. Dette passet tydeligvis ikke helt inn i min nevøs planer og han svarte "Tror dere jeg er en vanlig forbruksgjenstand?"

onsdag 3. september 2008

Rikdom

Anekdote 133

Sommeren 77 kom velstanden. Jeg fikk sommerjobb til 27 kroner timen og råd til min førsteLevis jakke. Den ble brukt til pranging både sent og tidlig og ble fort moden for en vask.Nyvasket og fin tok jeg den på og skulle til å stappe Eventyrblandingen på plass i brystlommen da jeg fant en vasket femtilapp i bunnen av lommen. I en blanding av sjokk ogvantro løftet jeg opp femtilappen. Når jeg kunne glemme slike summer måtte jeg være rik.

onsdag 9. juli 2008

En plutselig befriende tanke

Anekdote 127

Jeg er ingen ivrig kirkegjenger, men forrige helg gikk jeg tre ganger rundt Gudshuset. Lysten til å gå inn var ikke påtrengende. Min nevø skulle konfirmeres og min ikke helt gudfryktige sønn og jeg skulle være vitner til seremonien. Midt under prekenen som handlet blant annet om Guds hender, begynte min sønn å himle med øynene. Jeg bøyde meg over til ham og serverte følgende visdomsord "Husk at religion er et kulturelt produkt. Vi er protestanter fordi vi er født i Norge. Hadde vi sett lyset lenger sør hadde vi vært katolikker og hadde vi mot formodning vært asiater hadde vi trodd på noe helt annet. Med så mange muligheter blir det vanskelig å velge den rette tro." "Men pappa det finnes jo kun en ateisme!"

Blondiner

Anekdote 102

En av de største kollektive gledene er å lytte til andres samtaler. På bussen setter jeg meg ofte bak potensielle leverandører av ufrivillige fornøyeligheter. For noen år siden plantet jeg mitt aldrende jeg bak to blondiner i rette alderen og ventet spent på hva jeg visste måte komme - høydepunktet i en ellers grå dag bak duggede ruter. Idet vi kjørte over Puddefjordsbroen måtte bussen bremse ned fordi de holdt på å utvide den. Forskalingen til den nye broen var på plass og jernbindere la siste hånd på verket før betongen kom. Den ene blondinen ser forundret ut. "Hvorfor lager de den nye broen i tre når den gamle er i betong."

tirsdag 8. juli 2008

Sjakk matt

Anekdote 132

Klassereisen er den eneste reise som ikke er en omvei hjem. Min startet ved respatexen i et et enkelt hjem for så å ta meg til uante høyder via gymnas, universitet, internasjonal karriere til det perfekte liv i åssidenes villastrøk. Underveis har jeg prøvd, så godt det lar seg gjøre, å tilegne meg den tilhørende kulturelle kapitalen som de mer bemidlede får inn med morsmelken. Som sagt er utdannelse og dannelse to vidt forskjellige ting. På gymnaset fikk jeg det for meg at klassisk musikk måtte mestres. Jeg kjøpte plater og lyttet andektig på det aristokratiet hadde kost seg med i flere hundre år. Og det fantes perler. Da klassens dux som spilte fiolin og skulle bli lege, fattet min nye interesse, spurte han meg opprømt hvem jeg hadde som favoritt- komponist. Favoritt? Jeg tenkte så det knakte i sammenføyningene. Hvem burde jeg like? Jeg trødde til. "Dvorak". "Du mener vel Dvåsjakk?"

tirsdag 13. mai 2008

Seks fot

Anekdote 125

En far og hans lille sønn skulle i begravelse til en fjern slektning. Faren forklarte så godt han kunne om livets sirkel og menneskets ferd fra støv til støv. Da de stod ved gravens rand, utførte presten det innøvde ritualet: "Fra jord er du kommet", litt jord, "til jord skal du bli" og enda mer jord ble kastet på kisten. Da snudde sønnen seg mot faren. "Pappa, dette kommer til å ta tid!"

Jesus og de

Anekdote 126

Min datter var tidlig for alderen. Det skyldes nok gener. Hun kunne gå før hun var et år, snakke før hun var to og leste flytende i fireårsalderen. Besteforeldrene ble bekymret og spurte henne om det kom til å være noe igjen å lære når hun begynte på skolen. "Ja, der skal jeg lære om Jesus & de for det har ikke mor og far fortalt så mye om."

torsdag 8. mai 2008

På bommen

Anekdote 122

Og så var det min fars yndlingsfortelling. Han var i marinen og hadde fått helgeperm. Den brukte han til å forlytte seg fra Nord Norge til Horten hvor hans kjæreste og min fremtidige mor bodde. Da han ankom Oslo, nådde han ikke det siste toget videre sørover. Fullstendig pengelens vandret han rundt i Oslo-natten sulten og forfrossen. Noe forkommen klarte han å rote seg bort på steder han ikke burde gå - ihvertfall ikke natterstid. Plutselig kom fire mann løpende mot ham med knyttede never. "La oss ta ham!" "Nei, men han er jo en av vårrs!" Uvisst av hvilken grunn forfulgte ikke min far den mulige karrieren som uteligger i Oslo.

onsdag 7. mai 2008

Lønn som fortjent

Anekdote 123

Mye tid er kastet bort på jobben. Heldigvis får en betaling og av og til kan det være kostelig i tillegg. Apropos tillegg, på grunn av en teknisk feil utført av vår teknisk direktør hadde vi, de nyansatte, fått et lønnspåslag i kvantesprangklassen. Vår første innskytelse var at endelig hadde vi fått som fortjent. Gleden ble kortvarig. Vår rause sjef kalte oss inn til et møte hvor han beklaget det inntrufne og ba om lov til å rekalkulere. Hva skulle jeg si? Pengene var kjærkomne i en slunken kasse, men var det verd å stå på krava og på den måten komme på kant med en sjef som vi sikkert ville ha gleden av i mange år til? Jeg så på de andre. I det jeg prøvde å si noe ble jeg avbrutt av min kollega. "Er du dum i hodet? Har vi fått tillegget, så har vi fått det." Møtet oppløste seg selv og på gangen etterpå spurte vi imponert vår kollega hvor han tok motet fra. "I morgen er det siste dag i måneden og jeg har allerede sendt oppsigelsen min."

Som far så datter

Anekdote 124

Vi ønsker alle å være gode forbilder for vårt avkom. Når barna var små ventet vi på grønn mann, syklet med hjelm og avpasset språkbruken. Men så skjer det uforutsette. Som kompensasjon for et gulv støpt av en med et avslappet forhold til vannrett, fikk vi parkett for å kamuflere flausen i stuen. Det var bare en hake - jeg måtte legge den selv. Lærerikt for en med ti tommeltotter og teoretisk tilnærming til praktisk arbeid. Samtidig med leggingen måtte det leves. Møbler, tepper og min to år gamle datter i lekegrind ble stuet i ene enden av stuen mens jeg rettet opp tilværelsens underlag i den andre enden. Da skjedde det uungåelige. Hammeren traff tommelen med grusom kraft. "Svarte faen" Jeg så beskjemmet bort på min datter. Ingen reaksjon. Jeg takket høyere makter. Noen uker senere sto vi, dvs. min datter satt i handlekurven, i kassakøen på Rimi. Hun maste på is. "Nei, is er lørdagsgodt så det kan du ikke få i dag". Min datter ser på kassadamen og utbryter "Svarte faen".

fredag 2. mai 2008

Stå på

Anekdote 110

Den nye unge og dynamiske direktøren hadde funnet ut at han skulle drive "management by walking". Problemet eller skal vi kalle det utfordringen var at det var så mange medarbeidere før den påtenkte "downsizingen". Syv hundre kontorer med ditto ansatte og endeløse korridorer var nok i meste laget for vår nye sjef. Da han nådde min kollegas kontor var nok teflon-modus inntrådt. "Hvordan går det Fredrik?" "Dessverre ikke så bra jeg har fått magekreft og har vel ikke så lenge igjen." "Stå på Fredrik, vi er alle avhengig av ditt bidrag for å få skuten på rett kjøl igjen."

torsdag 1. mai 2008

Basalbehov

Anekdote 111

En av de største fordelene ved å bli gammel er at en våkner tidlig. Tiden man på den måten får til overs kan en bruke til å hjelpe andre som er enda eldre da de har vært våken enda lenger. Mor som nærmer seg de åtti hadde fått PC til bursdagen og nå trengte hun hjelp til å få den trådløse ruteren på luften. Jeg listet meg stille ut av mitt eget hus for ikke å vekke den yngre garde denne lørdagsmorgenen. Klokken kan ha vært halv ni. På vei ut røsket jeg med min egen trådløse sone slik at mor og jeg kunne ha noe å teste mot skulle hennes ruter svikte ved oppkobling. Med den jubelen bare en tidlig morgen kan gi, strente jeg ned til hennes leilighet ikke langt unna. Minutter senere lå jeg langflat på gulvet og ga mors nettverk passord og krypteringsnøkkel mens hun gledestrålende, uten en tråd, rapporterte om siste hendelser på internettet. Da ringte mobilen. Displayet viste at min sønn nå hadde lært seg kunsten å ringe i søvne. "Ja?" "Pappa nettet er nede!" "Det vet jeg, ruteren er ute og utfører samfunnstjeneste hos bestemor." "Hvordan kan du gjøre dette mot oss. Jeg forlanger at du får nettet på plass innen en halvtime."

Kom senere hen til andre resultater

Anekdote 105

Jeg ligger og døser i sanden på sydlige bredder. Rundt meg hører jeg barnelatter og stemmer som roper "mira, mira miracolou". Jeg er jo her nede for å lære språk og kultur. Jeg reiser meg halveis opp og ser meg rundt.. Barna peker i alle retninger. Mira må bety å se på spansk. Å ja, det er derfra ordet mirakel kommer. Det betyr altså å se noe storartet eller høyverdig. Med den gode følelsen av å ha sett sammenhenger og etymologiske betydninger legger jeg meg igjen paddeflat for å suge inn nye inntrykk. Vel hjemme igjen forteller jeg mine spanske kollegaer om min oppdagelse av opprinnelsen til ordet mirakel. De ler seg skakke. Mirakel heter milagro på spansk. Deres analyse av hva jeg hørte er "Mira ese cuolo" som litt upresist kan oversettes med "Se den feite ræven".

tirsdag 29. april 2008

Handicappet vanedyr

Anekdote 112

Det må innrømmes at det meste av livet går på autopilot. Om morgenen tar jeg andre avkjørsel i rundkjøringen og dukker dermed opp på jobben. Der parkerer jeg på min faste plass i god gangavstand fra fabrikkporten slik at skrittelleren får dekket sine behov. I lunsjen sitter jeg ved samme bord jeg har gjort i femogtyve år, før jeg svipper innom kjøpesenteret hvor jeg handler det samme hver dag for å opprettholde livet. For å sprite opp tilværelsen hender det at jeg tar meg en tur til byen på lørdagen. Der har jeg selvfølgelig fast parkeringsplass. Vel, det vil si jeg hadde. Bystyret fikk det plutselig for seg at parkering i bykjernen skulle forbeholdes de handikappede. En riktig god tanke, som jeg av en eller annen grunn ikke hadde fått med meg. Det stod vel kanskje ikke på de sidene jeg vanligvis leser i avisen. Okkesom, da jeg skulle hente bilen igjen for å transportere legemet tilbake til vanens forsteder, stod en hyggelig dame og skrev ut parkeringsbot. "Hei, det er jo lørdag og da er det gratis parkering her." "Du står på handikap-parkering." "Her har jeg jo stått i alle år og det er jo intet hvit omriss av det handikappede offeret på asfalten." "Så langt har vi ikke kommet, men ser du skiltet der oppe." Jeg ser opp og må innrømme for meg selv mitt helligbrøde. I et siste forsøk på å slippe unna skriker jeg ut "Herregud, jeg må jo ha vært blind som ikke har sett det store flotte skiltet, men det betyr jo at jeg er handikappet og dermed har lov til å parkere her." Jeg snur meg rundt og tar enda en runde i sentrum. Jeg skal ihvertfall ha valuta for pengene.

Opp i røyk

Anekdote 115

Mulighetene for å dra iland en stor kontrakt, gjorde at vi la oss ekstra i selen da våre potensielle kunder fra Kina skulle komme på besøk for å inspisere vår fabrikk. Det ble ryddet i fabrikkhallen, på lageret og på kontorene i utviklingsavdelingen hvor det var fare for at våre gjester kunne finne på å ta en titt. Da kineserne ankom, var alt i sin skjønneste orden og etter smilene deres å dømme gikk det rett vei. Noen uker senere kom kanselleringen av ordren. Riktignok var de imponert over fabrikken og våre produkter, men de synes det var forkastelig hvordan vi behandlet tiggerne på utsiden av inngangsporten. Tiggere? Det var jo kun forfrosne ofre for den nye røykeloven. Nå har vi lært og de forhutlede sjelene er stuet bort et sted hvor ingen kan se dem.

Kjønnsroller

Anekdote nr 117

Det kom bekymringsmeldinger fra barnehagen. For å bevise hvor seiglivede de tradisjonelle kjønnsrollene var, hadde barnehagen fått det for seg at våre barn skulle intervjues om hva som skjedde i hjemmet etter at de kom hjem fra det kjønnsnøytrale og pedagogisk riktige tilbudet de fikk i barnehagen. Undersøkelsen viste med all mulig tydelighet at arbeidsfordelingen i hjemmet rundt årtusenskiftet på tross av tredve års kvinnekamp stort sett fulgte det gamle mønsteret - mor gjør alt mens far leser avisen. Vår datters rapport fra hjemmets luner var av en slik karakter at vi ble innkalt til et hyggelig og uformelt møte med med barnehagen. "Har dere våpen i huset?" "????" "Deres datter påstår at hun og far skyter på blink i peisen mens mor lager mat." "Ja, det gjør vi for å more oss og holde varmen. Vi krøller avispapir til små baller og fra andre siden av stuen prøver vi å treffe peisen." "Den som treffer mest vinner og får lov til å hente ved og tenne på."

søndag 20. april 2008

Dazed and confused

Anekdote 113

Selv om jeg er vokst opp med Lead Zeppelin IV kan det bli i meste laget. I et ubevisst øyeblikk hadde jeg spandert elektrisk gitar på poden. Hvilken ulykke! Han glemte fort både piano og Mozart og slo seg på tungmetall. Fra de lifligste toner til hjerteskjærende riffs på fjorten dager. Fra min plass i sofaen har jeg fått en evig repeterende gjennomgang av ungdommens lydteppe lagt over meg. Til alle tider på døgnet. I sommervarmen ble vinduer åpnet og min kone prøvde seg på sitt spesialtriks - få det som hun vil ved å ta hensyn til andre. Med vikarierende motiver henstilte hun til vår sønn å dempe musiseringen. "Hva vil naboene si?" Det fikk vi svar på samme dagen. Plutselig ringte det på døren. Min kone lukket opp. På utsiden stod vår nabo. Han ønsket å snakke med vår sønn. Min kone tenkte "endelig fred å få" og måtte rope flere ganger på vår sønn for å overdøve støyen fra annen etasje. Da min sønn slukøret kom ned for å motta kjeften med mor som hva-sa-jeg tilskuer, smilte naboen fra øre til øre. "Stilig musikk. Kan du spille litt høyere? Det er litt vanskelig å få med seg alt på grunn av gressklipperen."

Full tank

Anekdote nr 120

Min bror gjør det stort i oljen. Han har en god stilling i Statoil som henter vårt felles sorte gull på fiskebanker vest i havet. Jeg tror våre barn hadde hatt den sedvanlige konkurransen "Min far er bedre enn din far". Min datter kom nemlig bestyrtet hjem og proklamerte i vantro "Hvorfor skal vi bare på julefest på pappas jobb når kusinene mine får kose seg på en bensinstasjon?". "Bensinstasjon?" "Ja, Statoil."

lørdag 19. april 2008

Vi har alle en kunde

Anekdote nr 103

Denne kommer fra salgsavdelingen. De er som kjent programforpliktet til å elske sine kunder som alltid har rett. Allikevel hender det fra tid til annen at en kan ønske seg en annen virkelighet. I ren fortvilelse utbrøt driftsjefen sent en fredagskveld "Vi skulle heller ha drevet en pølsebod på en nedlagt ferjekai."

fredag 18. april 2008

?

Anekdotium er et nytt ord i den norske ordflora. Anekdotium er minimum sammensatt av tre ord – anekdote, otium og antidote. Disse tre meningsbærerene er flettet sammen på en slik måte at sammensetningen er mer enn summen av enkeltdelene. Her gjelder ikke lenger vanlig aritmetikk.

Anekdoten kjenner vi alle. Ordet kommer fra gresk og betyr rett oversatt – ikke før utgitte skrifter. I historiens løp har det vi karakteriserer som anekdote endret karakter. I dag er anekdoten den korte fortellingen av en pussig episode ofte med en avsluttende linje med ekstra trykk. Disse fortelles av alle, men kun utsagn fra rike og betydningsfulle personer har hittil blitt registert for ettertiden. Anekdotium har gjort det til sin oppgave å ta vare på og distribuere all verdens anekdoter og vil på den måten fullstendig demokratisere formen.

Otium kommer fra latin og betyr hvile og fritid. I tidligere tider var det ofte fritidsklassen som anvendte anekdotene som adspredelse. Nå er vi alle blitt medlemmer av den klassen og anekdoten har dermed fått større spillerom. Ved å kombinere anekdote med otium og skape ordet anekdotium har en helt klart fått frem at dette er noe som skal nytes i hvile sammen med andre. Latter og humor går fra å være sosialt glidemiddel til lim.

Anitidote er et ord av engelsk opprinnelse og betyr motgift. Anekdotium skal nemlig brukes som middel mot gledesløshet.

Om oss

Ja, det er oss det handler om. Jeg og du og alle de andre skal dele gode historier. Historier som ellers aldri hadde blitt nedtegnet og som hadde forsvunnet med oss. Nå sikrer vi dem evig liv på nettet.

For å få det til må vi alle delta. Anekdotene som allerede er lagt ut vil forhåpentligvis inspirere deg til å komme på dine. Men vær rask å skriv dem ned, da all erfaring tilsier at de gode historiene forsvinner ut av minnet like fort som de kom inn. Send dem så til anekdotium(at)gmail.com slik at andre igjen kan bli inspirert av dine fortellinger.Sammen skal vi gjøre verden til et morsommere sted å være den korte tiden vi er her og gi etterslekten en latterlig arv.

Ideen til Anekdotium ble unnfanget ved et lunsjbord i Bergen. Etter å ha løst verdensproblemer, diskutert politikk, rentenivå, matvarepriser og andre uvesentligheter har vi nå konsentrert oss om det som virkelig betyr noe - anekdoter. Hoveddrivkraften er ønsket om å le og da gjerne av oss selv. Våre egne opplevde pussigheter er mye morsommere enn vitser og annen konstruert moro.

Anekdotiums mål er å gjøre alles anekdoter tilgjengelige for alle og dermed fullstendig demokatisere den gode historie. Hittil er det jo kun de rike og berømtes anekdoter som er blitt tatt vare på. Vi vil ha din!

Doner anekdote

Så flott! Du er altså blitt inspirert? Send ditt bidrag til anekdotium(at)gmail.com. Vi vil ta imot med åpne armer og et smil om munnen. Velg deg et navn eller initialer som du vil bli publisert under. Det er også viktig at du oppgir hvilken historie som fikk deg til å komme på din. Dersom det skulle være en på Anekdotium, oppgir du dens nummer. På den måten kan vi bygge opp et nettverk av sammenvevde fortellinger. Med et slikt nettverk kan vi finne ut hvilke anekdoter som er de beste katalysatorer for nye historier og hvem som forteller de.

Husk å anonymisere din fortelling slik at ingen mot formodning skulle bli støtt. Husk det er oss selv vi ønsker å le av. Dersom muligheten for å le av andre foreligger, er det bedre å le med dem enn av dem.

Humoristisk manifest

Et spøkelse går i seg selv – humoristens spøkelse. Alle makter i det gamle regimet har sluttet seg sammen til en hellig klappjakt på dette spøkelset – paven og tsaren, Metternicht og Guizot, frie radikale og tyske politifolk. ... Humorister behøver ikke å hemmeligholde sine meninger og sine hensikter. De erklærer åpent at de bare kan nå sine mål ved en voldsom omveltning av enhver tidligere gledesløshet. La de seriøse og alvorlige klasser skjelve for en humoristisk revolusjon. Ved denne revolusjonen har livets glade gutter intet annet å miste enn sin solnedgang. De har en verden å vinne. Humorister i alle nett, forén eder, send anekdoter til anekdotium(at)gmail.com og la latteren runge.